ΠΡΩΤΑ


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Χαλάζι χτύπησε την Κεντρική Μακεδονία ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Στη μέση κατηγορία επικινδυνότητας η μισή χώρα ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ Δοκιμαστικός σωλήνας για το “Δόγμα του Σοκ” η Ελλάδα

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

To “Εξοικονομώ” και η εγχώρια βιομηχανία

mardas_01Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΔΑ* www.mardas.gr

Από το 2009…βγαίνει στον αέρα (ενεστώτας διαρκείας!!!) ένα πρόγραμμα υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας (αλλαγής κουφωμάτων κλπ). Ουδείς γνώριζε πότε ακριβώς θα αρχίσει το πρόγραμμα και αν ποτέ αρχίσει!. Η όλη εξέλιξη …

μετά τις εκλογές του 2009, εν μέσω απουσίας επενδυτικού νόμου, δε βοηθούσε εύλογα στη χάραξη μιας σαφούς επενδυτικής στρατηγικής εκ μέρους των εγχωρίων παραγωγικών μονάδων παραγωγής κουφωμάτων, λεβήτων κλπ.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί, μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη νέων παραγωγικών μονάδων στη χώρα ή για την επέκταση των ήδη υφιστάμενων στον υπό εξέταση χώρο. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονταν σαφή χρονοδιαγράμματα και μια συγκροτημένη πολιτική.

Αναλυτικότερα, Θα ήταν αρχικά σωστότερο να ανακοινωθεί ο ακριβής χρόνος έναρξης του προγράμματος, που έπρεπε να ήταν 1-3 χρόνια μετά την πρώτη (και τελευταία) ανακοίνωσή του. Ο χρόνος αυτός θα πρόεκυπτε μετά από συνεννόηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους παραγωγούς. Αυτό θα βοηθούσε στη μεθοδευμένη ανάπτυξη επενδύσεων στις υφιστάμενες βιομηχανίες, έτσι ώστε οι τελευταίες να ανταγωνιστούν τους εισαγωγείς. Δεύτερο θα προκαλούσε το ενδιαφέρον νέων επενδυτών στον κλάδο. Όλα αυτά προϋποθέτουν βέβαια την πλήρη λειτουργία ενός επενδυτικού νόμου που θα βοηθούσε τις εν λόγω επενδύσεις έγκαιρα.

Παράλληλα, υπό μορφή ενός πιλοτικού προγράμματος, (με όχι ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες) θα έτρεχε ένα μικρό του μέρος αμέσως μετά την παραπάνω ανακοίνωση, έτσι ώστε οι υφιστάμενες βιομηχανίες-βιοτεχνίες να μπορούν να λειτουργήσουν –αν και λιγότερο έτοιμες– υπό την απειλή βέβαια των δυναμικών εισαγωγέων.

Με τον τρόπο που μεθοδεύεται το πρόγραμμα στον παρόντα χρόνο, οι εγχώριοι προμηθευτές θα κάνουν βεβιασμένα ότι μπορούν, ως προς το επενδυτικό τους πρόγραμμα, (εκτός φυσικά βραχυπρόθεσμα των διαδικασιών του νέου επενδυτικού νόμου) για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

Η πίττα όμως του λέοντος κατά τα πρώτα χρόνια της έναρξης του προγράμματος κινδυνεύει να δοθεί στους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς εισαγωγείς. Αν τέλος οι εισαγωγείς σαρώσουν την αγορά κατά τα πρώτα έτη, τότε τίθεται εύλογα θέμα επιβίωσης των ελλήνων παραγωγών κουφωμάτων, λεβήτων κλπ, καθώς ο κύριος όγκος των παραγγελιών θα δοθεί κατά τη διάρκεια αυτών των ετών.

Οπότε ίσως χαθεί μια άλλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα.

 

* Ο Δ. Μάρδας είναι Αν. καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου