ΠΡΩΤΑ


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Χαλάζι χτύπησε την Κεντρική Μακεδονία ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Στη μέση κατηγορία επικινδυνότητας η μισή χώρα ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ Δοκιμαστικός σωλήνας για το “Δόγμα του Σοκ” η Ελλάδα

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

“Να προχωρήσουμε ευρωπαϊκά”!

Του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΩΓΑΚΟΥ*

gogakos_01Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης του Συλλόγου μας πλησιάζουν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις και σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ο αριθμός των υποψηφίων Προέδρων και των συνδυασμών – παρατάξεων θα είναι μεγάλος, σε κάθε όμως περίπτωση ασύγκριτα μεγάλος σε σχέση με το παραγόμενο έργο.

 

Δυστυχώς και αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των συνδυασμών – παρατάξεων αντί του ενιαίου ψηφοδελτίου, υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που βάσιμα έχει κατακριθεί για την προφανή αδυναμία εκλογής των αξιοτέρων, οι Διοικήσεις των Συλλόγων μας όμως επί σειρά ετών, όπως και η απερχόμενη, δεν θέλησαν να το αλλάξουν για τους γνωστούς και ευνόητους λόγους .

Η κατά γενική ομολογία γενικευμένη παρακμή αξιών σε πρόσωπα και θεσμούς, το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα της χώρας, η κατάργηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η μονίμως νοσούσα Ελληνική Δικαιοσύνη και ακόμη η ανατροπή της θεσμικής φυσιογνωμίας του λειτουργήματός μας είναι μεταξύ άλλων ταυπαρκτά προβλήματα – ζητήματα που καθιστούν τις επερχόμενες εκλογές «ιδιαίτερες».

Η απερχόμενη Διοίκηση του Συλλόγου μας, είτε στην επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων του κλάδου μας, πολύ δε περισσότερο των προσφάτων (άνοιγμα του κατά τ’ άλλα «κλειστού επαγγέλματος», της επιβολής υπέρογκου ΦΠΑ στις αμοιβές μας, του αδικαιολόγητου λόγω ποσού περιορισμού στις παραστάσεις μας στη σύνταξη καταστατικών ΑΕ), ήταν λίαν επιεικώς ΑΠΟΥΣΑ, αποδείχθηκε ανίκανη να αποτρέψει την εφαρμογή τουλάχιστον των τελευταίων, απλά σε όλη τη διαρρεύσασα τριετία περιορίσθηκε στη διαχείριση ήσσονος αξίας ζητημάτων του χώρου – επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών από αυτές τις εκλογές να αναδειχθεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο ικανό σε εμπειρία, γνώση και αγωνιστική διάθεση, προκειμένου να υπηρετήσει σθεναρά τα δίκαια αιτήματά μας και σ’ αυτήν την προσπάθειά δεν πρέπει να απουσιάσει κανείς.

Η μελέτη των προβλημάτων του κλάδου δεν μπορεί σήμερα να περιορίζεται σε εθνικά πλαίσια. Ο ελληνικός δικηγορικός κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει την ευρωπαϊκή «υπόστασή» του, την αποστολή του σαν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην υπηρεσία της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής ειρήνης σε μιαν Ενωμένη Ευρώπη, συνειδητοποιώντας έτσι και την αναγκαιότητα να συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση ενός προφίλ «ευρωπαίου δικηγόρου» με στόχο τη δημιουργία ενός «ενιαίουευρωπαϊκού δικαιικού χώρου», απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να αποδέχεται ασυζητητί κάθε ρύθμιση που θέλουν να επιβάλουν οι Βρυξέλλες – σε συνεργασία, μάλιστα, με το ΔΝΤ. Σημαίνει ότι ο Έλληνας δικηγόρος θα πρέπει – πράγμα που ισχύει για όλους τους ευρωπαίους δικηγόρους – να τοποθετεί τα προβλήματα του κλάδου και τα αιτήματά του σε ένα «ευρωπαϊκό δικηγορικό πλαίσιο» και με βάση αυτό το πλαίσιο – που, εξυπακούεται, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να μην ισοπεδώνει τυχόν υφιστάμενες εθνικές ιδιαιτερότητες – να διεξάγει τους συνδικαλιστικούς του αγώνες.


* Ο Ευάγγελος Γωγάκος είναι υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού “Δικηγορική Ανάκαμψη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου