ΠΡΩΤΑ


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Χαλάζι χτύπησε την Κεντρική Μακεδονία ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Στη μέση κατηγορία επικινδυνότητας η μισή χώρα ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ Δοκιμαστικός σωλήνας για το “Δόγμα του Σοκ” η Ελλάδα

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν η "ολική επαναφορά" της Νέας Δημοκρατίας

Tου Δημήτρη Βαρτζόπουλου,
προέδρου ΝΔ Θεσσαλονίκης

Η ΝΔ υπέστη προ έτους μία συντριπτική ήττα, επειδή δεν υλοποίησε την υπόσχεσή της μιας φιλελευθέρας επανιδρύσεως του Κράτους. Πολλοί παραδοσιακοί της οπαδοί της γύρισαν την πλάτη επιλέγοντας άλλα κόμματα ή την μη συμμετοχή.

Η κινηματικής φύσεως εκλογή του Α. Σαμαρά ενεφύσησε όμως και πάλι ζωή στις οργανώσεις, ο σκληρός πυρήν επανήλθε στην δράση. Η αντίθεση στην υπαγωγή της χώρας σε διεθνή Επιτροπεία, η ριζική διαφωνία με αυτή καθ’ εαυτή την σύναψη του Μνημονίου, η κατάθεση μιας εντελώς διαφορετικής κεντροδεξιάς προτάσεως, κατ’ αρχάς χλευάσθηκαν, μετά λοιδωρήθηκαν και τώρα πλέον υιοθετούνται από ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού. Ο Πρόεδρος οδήγησε συγχρόνως το Κόμμα σε πλήρη ανασυγκρότηση και ανέδειξε στο Συνέδριο, ως πρόταγμα, την χαμένη στο κυβερνητικό μας παρελθόν τιμή της ιδεολογίας της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Ως συνέπεια η ΝΔ επανήλθε στο προσκήνιο, θέτει πλέον την πολιτική agenda της χώρας, δημιουργεί ελπίδα στα μέλη της, καθίσταται ολοέν και ποιο ελκυστική στο τμήμα εκείνο του λαού, που παλιά της έδιδε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Μέσα σε αυτή την συγκυρία ο Κ. Γκιουλέκας εκλήθη, να διεκδικήση τον Δήμο για λογαριασμό της Κεντροδεξιάς. Μία εκλογική διαδικασία αυτοδιοικητική μεν, αλλά λόγω του μεγέθους της αυτονοήτως ιδεολογική και παραταξιακή. Η δύναμη της παρατάξεως μας εν προκειμένω, βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών της 04/10/2009, ήταν περίπου 35%, όσο και αυτή του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας επέτυχε την πρώτη Κυριακή 39%, αύξηση της δυνάμεώς μας δηλαδή κατά 4% εντός έτους (!) και την δεύτερη 50% παρά κάτι. Είναι, νομίζω, απολύτως πρόδηλο, ότι εάν ο συγκεκριμμένος πολιτικός εκκινούσε από την συνήθη για άλλες εποχές δύναμή μας, θα έκανε περίπατο αναψυχής από την πρώτη κιόλας Κυριακή. Το αυτό φυσικά συνέβη και στην Αθήνα. Η εδώ καλυτέρα απόδοση τον τιμά και δικαιώνει την εμπιστοσύνη του Α. Σαμαρά στο πρόσωπό του.
Είναι ανθρωπίνως κατανοητό η απώλεια της δημοτικής διοικήσεως, να προκαλή λύπη σε μέλη και φίλους του Κόμματος. Κατανοητό, διότι οι περισσότεροι από εμάς ενεργοποιούν τον απόλυτα φυσιολογικό ψυχολογικό μηχανισμό της <απώθησης>, προσπαθώντας να λησμονήσουν την προ έτους συντριβή. Η συντριβή όμως υπήρξε και –ακόμη- μας κατατρέχει. Εκείνοι βεβαίως, που στις αναλύσεις τους ενσυνειδήτως αποσιωπούν τον καθοριστικό αυτό παράγοντα, σίγουρα δεν το πράττουν προς όφελος της ΝΔ.
Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών πιστοποιούν αυτό, που ο Πρόεδρος απεκάλεσε "ολική επαναφορά" της ΝΔ. Μια Παράταξη συντετριμμένη εκλέγει, πέρα από κάθε πρόβλεψη, ένα ασυμβίβαστο ιδεολόγο ως ηγέτη της και κατορθώνει εντός μηνών, να μειώση την διαφορά της από το προπορευόμενο ΠΑΣΟΚ από τις 10 στις 2,5 μονάδες. Στον Νομό μας είμεθα πλέον αδιαμφισβήτητα η κυριαρχούσα πολιτική δύναμη.
Είναι όμως εξ ίσου σαφές, ότι έχουμε ακόμη δρόμο, να διανύσουμε, μέχρις ότου πείσουμε τους πολίτες, που ιδεολογικά, ιστορικά ή βιωματικά είναι κοντά μας, ότι ήλθε η ώρα, να κυβερνήσουμε τον τόπο. Τον δρόμο αυτόν, θα τον πορευτούμε με περισυλλογή, σύνεση και σοβαρότητα. Είμαι βέβαιος, ότι θα είναι πολύ βραχύς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου