ΠΡΩΤΑ


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Χαλάζι χτύπησε την Κεντρική Μακεδονία ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Στη μέση κατηγορία επικινδυνότητας η μισή χώρα ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ Δοκιμαστικός σωλήνας για το “Δόγμα του Σοκ” η Ελλάδα

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Πρόταση για να εξασφαλιστούν 600.000 αναγνώστες

Παρέμβαση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΔΑΜ,
δημοσιογράφου

Αποτυπώνεται με εντάσεις -όπως τις μέρες αυτές- η κρίση στο χώρο των ΜΜΕ.
Έχει όμως διάρκεια. Διαχρονικότητα. Πολυχρωμία. Και στοιχεία Παραπολιτικής.
Συνδέεται ευθέως και άΜεσα, με εκβιασμούς σε παιγνίδια συμφερόντων και άσκησης μιας εξουσίας, εμφανώς εξωθεσμικής και παράΤυπης.

Η αδιαφάνεια και το παρασκήνιο είναι συνυφασμένα με τη λειτουργία των ΜΜΕ.

Η δημοσιογραφική έρευνα έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα, αποκαλυπτικά και αδιάψευστα στοιχεία. Αποτελεί όρο απαράβατο η διαμόρφωση πλαισίου που θα επικοινωνεί τους πολίτες με την αλήθεια. Θα τους εξασφαλίζει ενημέρωση και θα τους αναγνωρίζει δικαίωμα, στον κοινωνικό έλεγχο (συχνότητες-αδειοδότηση, χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους, από τη διαφήμιση κ.α.). Η διαφάνεια να επιβληθεί, χωρίς προαπαιτούμενα και «ψιλά γράμματα»…
Μια πρόταση που υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή επιχειρηματολογία, μπορεί να αποδώσει αμέσως 500.000 -600.000 αναγνώστες (νέους, άνεργους, συνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα), με επιδότηση του συνόλου της συνδρομής σε εφημερίδες της αρεσκείας τους ή –κατ’ αναλογία- με βάση συγκεκριμένα κριτήρια για όλες τις εφημερίδες στη δύσκολη, πραγματικά, περίοδο.
Για το εξάμηνο Ιούλιος –Δεκέμβριος 2009, οι συνδρομές (180 εκδόσεις) υπολογίζεται ότι θα έχουν κόστος 120 με 150 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό μπορεί να γίνει άΜεσα.

1 σχόλιο:

  1. Η κατάντια του Τύπου ωφείλεται στο ότι χάθηκαν οι παραδοσιακοί εκδότες! Τους έφαγαν οι εργολάβοι και ο Τύπος πλέον ελέγχεται απο αυτούς,εδώ και χρόνια. Και να η κατάντια! Οι εργολάβοι στόχο έχουν να πάρουν έργα, να εκβιάσουν, να ξαναπάρουν έργα. ΔΕΝ έχουν στόχο την ενημέρωση. Οι παραδοσιακοί εκδότες είχαν στόχο το "μαγαζί" τους, την εφημερίδα τους για να ζήσουν αυτοί και οι εργαζόμενοι. Δούλευαν για την είδηση, όχι για τα έργα.
    Και δεν ήταν όλα ιδεατά τότε. Πάντα υπήρχαν συμφέροντα και πάντα θα υπάρχουν. ΑΛΛΑ τα συμφέροντα ήταν συγκεκριμένα και σε κάποιο όριο ανεκτό, όχι όπως σήμερα.
    Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι δημοσιογράφοι. Όχι οι παλιοί καλοί επαγγελματίες, αλλά εκείνα τα αποβάσματα που γλύφουν εδω και εκεί γιατί δεν μπορούσαν αλλιώς να σταθούν στον δύσκολο χώρο της δημοσιογραφίας. Εκείνοι που είχαν χρόνο για δημόσιες σχέσεις γιατί δεν δούλευαν, δεν κύνηγούσαν την είδηση, κυνηγούναν να βάλουν τους εργολάβους στο παιχνίδι και το έκαναν! Και να τώρα που φτάσαμε. Το αγαθό την ενημέρωσης δεν υπάρχει. Να μην τα λέμε τα βλέπουμε. Μέχρι και την συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν κατασκεύασαν. Μπράβο αξιοπιστία. Και αυτοί ήταν οι μεγαλοδημοσιογράφοι των μεγαλοσυγκροτημάτων των εργολάβων και των συμφερόντων. Πολλές φορές πάρει η στάμνα στη βρύση, μια φορά σπάει...
    Δημοκρατία χωρις ελεύθερο Τύπο δεν γίνεται! Και στην Ελλάδα του 2009 ο Τύπος είναι ελεγχόμενος απο τα μεγαλοσυμφέροντα. Αναρρωτιέμαι μήπως ήταν καλύτερα στη χούντα που μέσα στο σκοταδισμό έβρισκες την είδηση στα ψιλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή