Αν αθροίζαμε τα κονδύλια που δαπάνησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών για εκπόνηση χαρτών υγείας θα προέκυπτε ένα εξωφρενικό ποσό. Κι όμως. Ακόμη και μετά την πρόσφατη πανηγυρική παρουσίαση του …>>>
χάρτη υγείας πριν μία εβδομάδα και ενώ δαπανήθηκαν περί τα 2 εκατ. ευρώ για το πόνημα αυτό, δυστυχώς και πάλι δεν έχουμε χάρτη υγείας.
Για του λόγου το αληθές κάντε το εξής: μπείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας και δείτε το αρχείο «Ο υγειονομικός χάρτης στο διαδίκτυο»#. Ανοίξτε το και πάτε στη σελίδα 57 και θα δείτε με έκπληξη ότι τη μέρα που παρουσίαζε ο κ. Κυριόπουλος το χάρτη υγείας ως ολοκληρωμένο εργαλείο, την ίδια μέρα η πρόοδος καταγραφής στοιχείων για το προσωπικό των Νοσοκομείων δεν ξεπερνούσε το 61,2%. Προχωρήστε. Η πρόοδος καταγραφής στα Περιφερειακά Ιατρεία δεν ξεπερνούσε το 35,5%. Προχωρήστε κι άλλο. Η πρόοδος καταγραφής υπηρεσιών των Νοσοκομείων κυμαίνεται περί το 3% !!
Ποιος σοβαρός επιστήμονας με τέτοια ασήμαντη ποσότητα διαθέσιμων στοιχείων θα τολμούσε να εξάγει αξιόπιστα συμπεράσματα; Μη βιαστείτε να πείτε κανένας. Διότι ο κ. Κυριόπουλος, κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής του project, όχι μόνο παρουσίασε ενώπιον του κ. Λοβέρδου και ενός γεμάτου αμφιθεάτρου το πόνημά του, αλλά το διαθέτει και στον κ. Λιαρόπουλο, ώστε εκείνος να εκπονήσει βάσει αυτού τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων!
Τη μεγαλύτερη ποσότητα στοιχείων του χάρτη υγείας προμηθεύτηκε ο κ. Κυριόπουλος από την απογραφή πληθυσμού, η οποία έγινε πριν 10 χρόνια. Είναι ασφαλώς γνωστό ότι έχουν συμβεί στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας τεράστιες ανακατατάξεις πληθυσμού και συνεπώς οδηγούν τη μελέτη σε έλλειμμα αξιοπιστίας. Γιατί λοιπόν δεν περίμενε ο κ. κοσμήτορας τη νέα πανελλαδική απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιείται σε λίγες μέρες από τη Στατιστική Αρχή, ώστε να έχει φρέσκα και αξιόπιστα στοιχεία; Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή: διότι ο κ. Λοβέρδος είχε δεσμευτεί ότι θα ξεκινούσε την Πρωταπριλιά διάλογο για συγχωνεύσεις και ελλείψει χάρτη υγείας το εγχείρημα θα είχε μειωμένη αξιοπιστία.
Ενώ τώρα η αξιοπιστία χτυπάει κόκκινο!
Ας δούμε και τις εκτιμήσεις που έκανε ο κ. κοσμήτορας παρουσιάζοντας στις 21 Μαρτίου τον χάρτη. Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Η ζήτηση υπηρεσιών υγείας δεν σχετίζεται με τις ανάγκες και την προσφορά και ως εκ τούτου η προτίμηση των χρηστών και η ελκυστικότητα των μονάδων υγείας φαίνεται να ρυθμίζουν την υφιστάμενη ισορροπία, η οποία επιτυγχάνεται κυρίως με το εισόδημα (πληρωμές και παραπληρωμές) και το κόστος του χρόνου, συνιστώσες οι οποίες συμπαρασύρουν (σε κάποιο βαθμό) τη δημόσια εμπλοκή και χρηματοδότηση».
Πέραν του ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα βοά πως πρόκειται για ελεεινή μετάφραση από Αγγλοσαξωνικό κείμενο, κραυγάζει για ένα ακόμη πράγμα: ότι οι οικονομολογούντες της ΕΣΔΥ εκτοξεύουν με απόλυτη άνεση όποιαν ανοησία έχουν πρόχειρη. Είναι δυνατόν να λέει κανείς πως η ζήτηση υπηρεσιών υγείας δεν σχετίζεται με τις ανάγκες των ασθενών, αλλά από την ελκυστικότητα των μονάδων υγείας;
Εν τέλει με βάση αυτόν τον χάρτη υγείας θα κληθούμε ως ΟΕΝΓΕ σε συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο, ώστε να συζητήσουμε ζητήματα για τα οποία τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και ο κ. Λιαρόπουλος έχουν προειλημμένες αποφάσεις# και απλώς αναζητούν συνενόχους στην εφαρμογή τους. Όπως αναφέραμε πριν λίγες μέρες σε κοινή δήλωση με τον Σάκη Παπαδόπουλο είναι «έπεα πτερόεντα» όσα δηλώνει ο «λογιστής» Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος περί συγχωνεύσεων και περιορισμού των δαπανών χωρίς επιβάρυνση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Άλλωστε υπάρχουν και ενδείξεις και αποδείξεις για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής υγείας: εκατοντάδες Κλινικές, Τμήματα και Μονάδες με 1 ή 2 γιατρούς, κλείσιμο Τμημάτων, ανεπαρκές και ανασφαλές σύστημα εφημεριών, τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων, ογκολογικών φαρμάκων, περιορισμός χειρουργικών επεμβάσεων και εργαστηριακών εξετάσεων….
Οι νοσοκομειακοί γιατροί ασφαλώς και δεν θα μείνουν σιωπηλοί στο θέμα του χάρτη υγείας και των συγχωνεύσεων, αλλά θα παρέμβουν με τις δικές της αναλυτικές θέσεις που οδηγούν σ΄ ένα ολοκληρωμένο, ποιοτικό και αποτελεσματικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Και δε θα μείνουν μόνο στην έκφραση θέσεων. Οι αντιδράσεις μας θα είναι σφοδρές, όπως εξάλλου και όλης της ελληνικής κοινωνίας στην απόπειρα συρρίκνωσης του ΕΣΥ και μάλιστα με τέτοιου είδους επιστημονικοφανείς μεθοδεύσεις.
* Ο Δημήτρης Βαρνάβας είναι πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου