ΠΡΩΤΑ


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Χαλάζι χτύπησε την Κεντρική Μακεδονία ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Στη μέση κατηγορία επικινδυνότητας η μισή χώρα ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ Δοκιμαστικός σωλήνας για το “Δόγμα του Σοκ” η Ελλάδα

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Δέκα ημέρες δοκιμασίας και παθών

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΔΑ

Ο πρωθυπουργός μας κατατάσσεται ανάμεσα στους 100 πιο σκεπτόμενους ανθρώπους του πλανήτη, ο υπουργός οικονομικών θεωρείται πρώτος σε θέματα άσκησης οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ, η Ελλάδα είναι η πρώτη υποψήφια προς πτώχευση οικονομία παγκοσμίως και οι έλληνες είμαστε οι βαθιά άρρωστοι που χρειαζόμαστε το γιατρό μας!

Στο τέλος της πρώτης δύσκολης ‘Μνημονιακής’ χρονιάς, η χώρα θυμίζει ασθενή σε ένα απέραντο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που προσβλέπει στην αποθέωση της έρευνας ενάντια στον καρκίνο του…δημοσίου χρέους! Ο ‘γιατρός’ Σ. Σκαν με το ‘βοηθό’ του Ο. Ρεν, επισκέφθηκαν, ως είθισται, τον καταταλαιπωρημένο ασθενή, μη αγγίζοντας όμως αυτή τη φορά τις ανοικτές πληγές του. Απλά τον εμψύχωσαν.
Το ζητούμενο της επίσκεψης ήταν ένα: να τονωθεί το ηθικό μας, να αγγιχτεί το φιλότιμό μας από τα ωραία που ακούστηκαν για τις επιδόσεις μας, να ενισχυθεί η κυβέρνηση και να επιτευχθεί τέλος η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε επίπεδο Βουλής. Στην αντίθετη περίπτωση οι ‘γιατροί’ δεν πρόκειται να πληρωθούν!.
Η επικοινωνιακή φιέστα, που επιδίωξε να καλλιεργήσει τις δυνατόν μεγαλύτερες θετικές προσδοκίες, έκλεισε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ιδιαίτερα θερμής για την ΕΕ, με αφορμή την πρόταση Μέρκελ περί εμπλοκής των ιδιωτικών τραπεζών στον προς επεξεργασία Μηχανισμό Ελεγχόμενης Πτώχευσης.
Ο Γολγοθάς των σχετικών διαβουλεύσεων θα κορυφωθεί με πρώτο σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου 2010.
Η Επιτροπή και ειδικότερα ο αρμόδιος Επίτροπος ο Ο Ρεν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφού άκουσε τις απόψεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ όπως και των εκπροσώπων των Μόνιμων Εθνικών Αντιπροσωπειών κάθε κράτους-μέλους, έχει την ευθύνη της εισήγησης της εν λόγω πρότασης.
Μετά από αυτό το πρώτο βήμα και τις όποιες διαβουλεύσεις σε επίπεδο Eurogroup και Συμβουλίου Υπουργών (ECO/FIN κατά κύριο λόγο) πρέπει να ακολουθήσει μια ομόφωνη απόφαση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου. Με τη λήξη του δεύτερου σταδίου και εφόσον επιτευχθεί η προβλεπόμενη ομοφωνία, η όλη συζήτηση θα κλείσει με μια δεύτερη σύμφωνη γνώμη από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν ή όλη ιδέα θεωρηθεί ότι οδηγεί σε αναθεώρηση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, τότε απαιτούνται επικυρώσεις από όλα τα εθνικά κοινοβούλια.
Αν τέλος όλα τα ανωτέρω εξελιχθούν κατ’ ευχήν, χωρίς να προκαλέσουν από την άλλη την αντίδραση των αγορών, τότε η ΕΕ θα βιώσει μια από τις ευτυχέστερες στιγμές της ζωής της. Διαφορετικά μια νέα κρίση είναι ante postas!
Eνώ όμως όλα όσα αναφέρθηκαν θα γίνουν –αν γίνουν– στον ορίζοντα στου 2013, το όλο κλίμα έδωσε τροφή για νέες έξυπνες κερδοσκοπικές τάσεις μέσω της εκτίναξης των spreads στις ημέρες μας.
Εκτιμάται ότι η πρόταση αναφορικά με τον προς εξέταση Μηχανισμό Ελεγχόμενης Πτώχευσης, όπως ακριβώς δόθηκε εκ μέρους της κας Μέρκελ, θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, κάτι που το γνωρίζει βέβαια η εν λόγω κυρία και είναι έκδηλο από τις πρώτες εναλλακτικές λύσεις που δόθηκαν στο Eurogroup πρόσφατα. Παρόμοια τύχη φαίνεται ότι έχει και Μηχανισμός Κυρώσεων που πρότεινε η ίδια, με τον αποκλεισμό των ‘άταχτων’ (καταχρεωμένων) κρατών-μελών από συγκεκριμένες αποφάσεις του Συμβουλίου.
Δεν είναι δυνατόν όμως η Γερμανία, ο κύριος αιμοδότης του προϋπολογισμού της ΕΕ να δέχεται διαρκώς ραπίσματα. Οπότε που οδηγεί η όλη εξέλιξη; Ή καλύτερα τι έχει η κυρία Μέρκελ στο πίσω μέρος του μυαλού της;

* Ο Δημήτρης Μάρδας είναι Αν. καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου