ΠΡΩΤΑ


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Χαλάζι χτύπησε την Κεντρική Μακεδονία ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Στη μέση κατηγορία επικινδυνότητας η μισή χώρα ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ Δοκιμαστικός σωλήνας για το “Δόγμα του Σοκ” η Ελλάδα

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Φοροεισπρακτικά μέτρα επιλεκτικού χαρακτήρα

Του Δημήτρη Μάρδα*

Πολλές συζητήσεις θα γίνονται για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του κράτους... Στο πλαίσιο αυτού του όχι ιδιαίτερα ευχάριστου διαλόγου για αύξηση των εσόδων προτείνονται τα εξής: να προβλεφθούν επιλεκτικοί φόροι σε βάρος συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών, που ασκούν είτε μια δραστηριότητα παρανομώντας, με την ανοχή της πολιτείας είτε λειτουργούν εκτός των πλαισίων που θέτει ο νόμος και το Σύνταγμα του κράτους. Στην πρώτη κατηγορία ενδεικτικά αναφέρονται οι τριτοκοσμικού χαρακτήρα καντίνες και τα περίπτερα, που αναπτύσσουν αυθαίρετα μια οικονομική δραστηριότητα, εκτός των πλαισίων των υφισταμένων νομικών ρυθμίσεων ενώ στη δεύτερη όσοι έκτισαν σε καμμένες εκτάσεις.
Ως προς το δεύτερο αναλυτικότερα, να προβλεφθεί ένας ‘φόρος υπέρ της φύσης’ που θα καταβληθεί μόνο από όσους έκτισαν είτε με νόμιμο είτε με παράνομο τρόπο σε καμμένες περιοχές έως ότου είτε κατεδαφιστούν οι κατοικίες τους είτε τελικά παραμείνουν, καθώς το έργο της κατεδάφισης θα προσκρούσει σε πολλά εμπόδια. Η επιβάρυνση αυτή θα είναι υψηλότερη για όσους έχουν αυθαίρετα (παράνομα) κτίσματα στις εν λόγω περιοχές. Ο φόρος αυτός θα λειτουργήσει ως ετήσια εισφορά μη οδηγώντας σε οποιαδήποτε μορφή νομιμοποίησης παράνομου ακινήτου στις υπό εξέταση περιοχές.
Για το σκοπό αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ένα πρόσθετο έντυπο το Ε10, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταγράφουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την κατοικία που έχουν σε καμμένη περιοχή. Ο προσδιορισμός για το κατά πόσο μια περιοχή είναι καμμένη ή μη, θα γίνει με μια de jure ρύθμιση, που θα βασίζεται σε αεροφωτογαφίες και σε κάθε μορφής μαρτυρίες και όχι σε βεβαιώσεις των δασικών υπηρεσιών. Εκεί όπου υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία για το χαρακτήρα της γης (καμμένης ή μη) θα λειτουργεί μια ρήτρα υπέρ του καμμένου δάσους. Όλα αυτά μπορούν αποτυπωθούν σε χάρτες, οι οποίοι με σαφήνεια θα δείχνουν σε κάθε φορολογούμενο, τις καμμένες εκτάσεις της χώρας ανά περιοχή, ανά νομό κ.λπ.
Το μέτρο αυτό εξυπηρετεί πολλές σκοπιμότητες. Πλην των φοροεισπρακτικών αποτελεί μια μορφή ικανοποίησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Υπονοείται βέβαια ότι, μέρος αυτών των χρημάτων, θα κατευθυνθεί υπέρ της ανάπλασης της φύσης και για αναδασώσεις που ακούμε και δεν βλέπουμε.

*Ο Δημήτρης Μάρδας είναι αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο ΑΠΘ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου