Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΔΑ*
Κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, ικανό να συμβάλλει στη μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους της, είναι η αξιοποίηση της γης, ιδίως σε τουριστικές περιοχές. Γενικά, η αξιοποίηση μεγάλων τουριστικο-οικιστικών σχεδίων μπορεί να υλοποιηθεί με δύο τρόπους: ...έναν εύκολο αντιαναπτυξιακό, με την πώληση υπαρχόντων ‘φιλέτων’ ελληνικής γης και ένα δεύτερο, αναπτυξιακό, με την δημιουργία και εκμετάλλευση υπερπολυτελών τουριστικο-οικιστικών σχεδίων.
Ένα κύριο μειονέκτημα της χώρας είναι η έλλειψη ρευστότητας. Η δημιουργία ενός νέου τύπου ομολόγων, που θα έχει ως διασφάλιση (Collateral) πολυτελή τουριστικά ακίνητα, μπορεί να εξυπηρετήσει, εκτός των άλλων, ταυτόχρονα δύο στόχους: Βελτίωση της ρευστότητας και αύξηση των επενδύσεων.
Αναλυτικότερα, τα νέα αυτά ομόλογα, που θα εκδοθούν σε διάφορες μικρές αξίες, θα χρησιμοποιούνται στην αγορά όπως τα ευρώ. Το κράτος μέσω των υποχρεώσεών του (π.χ. πληρωμές των εφάπαξ, ή προμηθευτών του Δημοσίου) μπορεί να εισάγει τα ομόλογα αυτά στην αγορά. Αυτά τα ομόλογα, δεκαετούς διάρκειας θα είναι μετατρέψιμα στους προαναφερθέντες τύπους τουριστικών ακινήτων. Τα ακίνητα αυτά θα κατασκευαστούν μέσω συγχρηματοδοτούμενων σχεδίων κράτους-ιδιωτών (ΣΔΙΤ). Η συμμετοχή του κράτους εντοπίζεται κυρίως στη γη που θα προσφέρει. Κύριοι εταίροι αυτών των κατασκευαστικών σχεδίων θα είναι οι τράπεζες ή ομάδες κατασκευαστών.
Τα σχέδια αυτά μπορεί να είναι :
Α. Ακριβά ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ-ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ συγκροτήματα (βίλες) με δυνατότητα προσέγγισης από ξηρά και θάλασσα, μέσω τεχνιτών καναλιών. Τέτοιες περιοχές υπάρχουν πολλές με κατάλληλες προδιαγραφές, εκτός περιοχών NATURA .
Β. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ-ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ χωριά, πυκνής δόμησης (π.χ. όπως στη Σαντορίνη), υπερπολυτελούς κατασκευής σε περιοχές χαμηλού κόστους κτίσης.
Κάθε ακίνητο θα διατίθεται για 10-50 χρόνια σε περιορισμένο αριθμό ατόμων (1 έως 5 ιδιοκτήτες) που θα έχουν την πλήρη κυριότητά του (δικαίωμα μεταβίβασης, υποθήκευσης, κληρονομιάς κλπ).
Η μέθοδος αυτή, (επωνομαζόμενη ως FRACTIONAL), διάθεσης των ιδιοκτησιών, θα δημιουργήσει πολλαπλάσιες επισκέψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με συνέπεια τη δημιουργία χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας( εστιατόρια, σκάφη κλπ. ),
Η ιδιωτική διαχείριση των εν λόγω σχεδίων θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την μέγιστη δυνατή αγορά υλικών από εγχώριους παραγωγούς, έτσι ώστε να υπάρχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία.
Οι κάτοχοι των ονομαζόμενων ‘τουριστικών ομολόγων’ μπορούν να επιλέξουν μια από τις δυο εναλλακτικές λύσεις. Πρώτη: Μπορούν να τα ανταλλάξουν έναντι των ανωτέρω κατοικιών. Δεύτερο: Mε το περάς της δεκαετίας να πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Τα κέρδη από την εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών, που αποκτά το κράτος λόγω της συμμετοχής του, θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά των εν λόγω ομολόγων.
Τέλος, τα ‘τουριστικά ομόλογα’ μπορούν να εισαχθούν στην αγορά επίσης κατά το γνωστό τρόπο, δηλαδή έναντι άμεσης καταβολής μετρητών. Αυτή η λύση θα έχει μια άμεση επίπτωση το χρέος.
Τα οφέλη είναι ευδιάκριτα : Με τα κυκλοφορήσιμα ομόλογα, βελτιώνεται η ρευστότητα στην αγορά, αξιοποιείται η γη μέσω των τουριστικο-οικιστικών εγκαταστάσεων, ικανοποιείται μέρος του χρέους, αναπτύσσεται μια περιοχή και βοηθείται η εγχώρια βιομηχανία.
_____________________________________________________________
* O Δ. Μάρδας είναι Αν. καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ www.mardas.gr
** Μέρος προτάσεων της ομάδας, που συμμετέχει ο Δ. Μάρδας, με τίτλο «Δημιουργικοί Πολίτες για την Ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας» www.dimiourgikoipolites.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου