Του Δ.Ι.ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΗ
Σε, περίπου, μία ώρα, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα εκδώσει την απόφασή του για την προσφυγή των Σκοπίων κατά της χώρας μας. Μια προσφυγή την οποία, ως χώρα, αφήσαμε στη μοίρα της –όπως, εξάλλου, κάναμε επί χρόνια, με το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. >>>
Από ότι ακούγεται (αν και μερικοί άρχισαν να αρθρογραφούν ανώνυμα σε διάφορα Blog για να… δείξουμε ψυχραιμία και να μην αντιδράσουμε –όπως έγινε σε όλες τις εις βάρος μας αλλαγές εδώ και δύο χρόνια) η απόφαση θα είναι ό,τι περιγράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος στους “Παλιάτσους”: Ο σχοινοβάτης θα ιδρώνει στο σχοινί, σε μια προσπάθεια να αποδειχτεί σύγχρονος Σολομώντας.
Οι λατρεμένοι μας γείτονες ήδη ετοιμάζουν φιέστες. Συγκεντρώσεις μπροστά σε αγάλματα καβαλάρηδων πολεμιστών, για να πανηγυρίσουν για την “ήττα της Ελλάδας”. Είναι σίγουρο ότι, όσο και αν η απόφαση προσπαθεί να ισορροπήσει, θα δώσει έναυσμα στους Σκοπιανούς να ξεσαλώσουν με την προπαγάνδα τους. Εξάλλου αυτό περιμένει ο Νίκολας Γκρούεφσκι, για να “πάρει κεφάλι” στις δημοσκοπήσεις και να ησυχάσει, για λίγο, στο εσωτερικό.
Αντίθετα, στην Ελλάδα, αναμένεται να συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας οργανώνεται προς αυτό το σημείο. Επειδή, κατά μία… περίεργη σύμπτωση (ποιος ήταν αυτός που είχε πει πως στην Πολιτική δεν υπάρχουν συμπτώσεις;) την ώρα που θα εκφωνείται η απόφαση, στις Βρυξέλλες θα συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ενώ για το διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης έχει προγραμματισθεί η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να υπογραμμιστεί προς κάθε κατεύθυνση ότι η απόφαση δεν αλλάζει σε τίποτα την εθνική μας γραμμή.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται, μέσα στις επόμενες ημέρες –ίσως και σήμερα- να υπάρξει κοινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του (Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη) για να υπάρξει κοινή πλεύση. Κι αυτό επειδή και ο κ. Σαμαράς, αλλά και ο κ. Καρατζαφέρης, θεωρούν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εκ των ων ουκ άνευ, για τη συνέχιση της συνεργασίας.
Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η απόφαση του ΔΔ της Χάγης δε σημαίνει ότι απαγορεύει στη χώρα μας να ασκήσει βέτο (που, σημειωτέον, την πρώτη φορά ΔΕΝ άσκησε και, κανονικά, αν το Διεθνές Δικαστήριο δεν ήταν ένας μηχανισμός ισορρόπησης μεταξύ κρατών κι απέδιδε διεθνή δικαιοσύνη, θα έπρεπε να απορρίψει την προσφυγή των Σκοπίων) στο μέλλον. Και, όπως υπογραμμίζει προς κάθε κατεύθυνση, εξωδίκως, ο κ. Δήμας, κάτι τέτοιο θα πράξουμε ως χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου